Операционни Системи

Google пусна първа бета версия на Android 11

Александър Главчев

Google официално стартира разпространението на първата работна версия на мобилната операционна система Android 11. Тя е предназначена за разработчици и засега поддържа само Pixel устройства от трето и четвърто поколение. Финалната версия пък се очаква в началото на есента.

Официалната презентация на Android 11 вероятно ще се състои през май в рамките на eжегодната конференция Google I/O.

Основните промени в първата бета версия на новата платформа са козметични. Добавена е възможност за свиване на чат прозорците в иконка за бърз достъп. Тя се появява върху останалите приложения и благодарение на нея потребителят може да ползва други приложения и докато води разговори чрез бързи съобщения. Функцията може да бъде вградена във всеки месинджър.

Преработена е т.нар. завеса с уведомявания, която се активира чрез провлачване с пръст от горния край на екрана. В Android 11 всички нотификации от комуникационни приложения ще се групират на едно място. Целта е опростяване на общия поток информация, с който бива заливан потребителят.

Допълнително, в бета версията на мобилната платформа е добавена възможност за еднократно предоставяне на права за ползване на хардуерни функции на устройството (като GPS) от страна на приложения. В момента Android 10 позволява пълна забрана, пълно разрешаване, както и получаване на достъп само при активност от страна на потребителя. Очаква се тази функция да спомогне за пестене на заряда на батерия и да предостави допълнителна възможност за увеличаване сигурността на потребителя.

Очаквано, в Android 11 е добавена пълноценна поддръжка на 5G модели. Това ще позволи на прилженията да правят разлика между новия високоскоростен стандарт и LTE, 3G и EDGE.

Не на последно място, новата операционна система се очаква да получи кодеци за обработка на видео с ниско забавяне и поддръжка на новия формат за анимирани изображения HEIF. Предвидена е и възможност за по-фина настройка на жестовете за управление.

От XDA-Developers са открили в новата версия интересна функция, наречена Battery Share, която засега не присъства в нито едно устройство на Google. Тя позволява на смартфона да се използва като безжично зарядно за други устройства. Твърде вероятно е следващото поколение Pixel-и да разполага с нещо такова.

Редно е да се отбелжи, че става въпрос за ранна версия на Android 11. Засега не е ясен пълният списък с нововъведения и всичко описано дотук може да бъде променено в крайната версия на платформата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X