Операционни Системи

Microsoft показа новата Windows 10X за устройства с два екрана

Александър Главчев

Microsoft пусна първи емулатор на задаващата се операционна система Windows 10X предназначена за ноутбуци и таблети с по два дисплея. Платформата бе обявена официално през есента на 2019 г. заедно с иформация за първото двуекранно устройство на компанията - Surface Neo.

Емулаторът е предназначен за разработчици, така че те да могат да адаптират своя софтуер за новите хардуерни възможности на подготвяните от Microsoft устройства. Той може да бъде свален заедно с бета версия на Windows 10X от официалния сайт на компанията и, очаквано, е достъпен само за участниците в програмата Windows Insider.


Ъпдейти, сигурност, съвместимост


Създателите на платформата имат за цел да решат проблема на класическата Windows 10, свързан с ниската скорост на сваляне и инсталиране на обновявания. По данни на Microsoft в X-версият за това ще бъдат достатъчни 90 секунди и почти всичко ще се случва във фонов режим, без да ангажира потребителя. Той ще трябва само да рестартира устройството в края на процеса.

Друга разлика касае сигурността. Всички инсталиращи се приложения няма да имат до регистъра. Благодарение на стъпки като тази разработчиците се надяват да постигнат дългосрочна производителност.

Microsoft показа новата Windows 10X за устройства с два екрана

Windows 10X е предназначена работи най-вече с приложения от магазина Microsoft Store. Все пак обаче тя е съвместима с Win32 приложения, тъй като каталогът предлаган в магазина не е чак толкова широк (в сравнение с този на Google например). Външните софтуери ще се стартират в отделни контейнери, което обаче може да означава ограничаване на техните възможности. Според сайта MSPowerUser е възможно такива програми да не могат да се зареждат при стартиране на системата, както и да е забранена работата им във фонов режим.


Интерфейс


Външният вид на Windows 10X има разлики спрямо класическата Windows 10. В Microsoft са се постарали да опростят работата с нея при запазване на основните възможности. Работата в прозорци, функции като "drag & drop", както и бутонът Start са запазени. Старт менюто обаче е коренно променено. В горната чат на новия панел е налице търсачка, а отдолу - списък с приложения и сайтове, ползвани от потребителя. Те могат да се разпъват на цял екран чрез бутона Show all (Покажи всичко).

Интерфейсът поддържа управление с жестове, бързо активиране/деактивиране на безжични модули и настройка на ориентацията на екрана чрез меню в долния десен ъгъл. Компанията е обновила File Explorer, като го е направила по-удобен за управление чрез тъч екрани.

Според The Verge, които са изпробвали емулатора и бета версията на Windows 10X, много от функциите в тях засега не са достъпни. Не се разкриват и сроковете на официално пускане на финална версия.

Microsoft показа новата Windows 10X за устройства с два екрана


Устройства


Windows 10X се очаква да се появи не само в Surface продукти на Microsoft, но и в такива двуекранни компютри, подготвяни от компании като Asus, Dell и HP. Към тях може да се присъедини и Lenovo, която през януари показа ноутбук без клавиатура, чиято вътрешна повърхност е заета от един дисплей.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X