Операционни Системи

Какви предимства има Android пред iOS?

Иван Гайдаров

Дебатът между феновете на Android и iPhone за това коя платформа е по-добра надали ще приключи някога. И двете страни имат своите аргументи, които се простират от сигурността и криптирането на iPhone до възможностите за песрсонализация и предимствата на Google Assistant при Android. И наистина, в по-голямата си част всички тези аргументи са валидни.

В случая обаче ще разгледаме някои силни страни на мобилната операционна система на Google, които iPhone все още притежава - от възможността да задавате приложения по подразбиране и да използвате повече от едно приложение наведнъж до това, че можете напълно да персонализирате визията на телефона си.

Възможността да зададете Gmail като приложение за електронна поща по подразбиране при Android, е нещо, което потребителите на iOS очакват и желаят от много време. Въпреки че Apple добави опцията за изтриване на вградени приложения от iOS, задаването на такива по подразбиране все още е невъзможно.

Android ви позволява да зададете Firefox или Opera като браузър по подразбиране или да зададете приложението Google Messages като основно за текстови съобщения, за да се възползвате от RCS, наскоро пуснатата функция за чат на Google, която работи по сходен начин с iMessage на Apple.

Потребителите на Android могат да изберат кои приложения да са им по подразбиране от самото начало и то изключително лесно. Просто отидете в приложението Настройки - Приложения и известия - Приложения по подразбиране (Settings - Apps & notifications - Default apps).

Google Assistant носи победата

Потребителите на iPhone имат Siri, но Android отговаря с Google Assistant. Дигиталният гласов асистент на Google е много по-усъвършенстван инструмент от Siri на Apple по ред причини, но най-важната е, че той има достъп до впечатляващата база данни на Google.

Google Assistant има доказана способност да разбира често въвежданите имена и думи, което му позволява в по-голямата част от времето да отговаря правилно. Това до голяма степен се дължи и на факта, че той извлича данни от Google Search - инструмент, до който Siri няма достъп.

Google Assistant също така се интегрира напълно с други функции на телефона, за да ви каже кога е време да тръгвате за следващата си среща и да ви обърне внимание, че трафикът е много тежък. Ако имате интелигентни говорители Google Home или Nest Home или други съвместими устройства, можете също така да използвате Assistant през телефона си, за да контролирате дистанционно функции като светлини, контакти или термостат.

Дигиталният асистент е вграден в устройствата с Android и се събужда с командите "ОK, Google" и "Hey, Google". Ако имате нужда от помощ, за да знаете какво да поискате, можете да попитате Google Assistant за списък с команди. Потребителите на iPhone също могат да инсталират Google Assistant като приложение, но то не е вградено и не може да го направите личен асистент по подразбиране.

Две приложения наведнъж на разделен екран

Въпреки че iPadOS 13 поддържа използването на няколко приложения едновременно, iOS 13 за iPhone няма тази функционалност. Потребителите на Android имат възможността да използват приложения с разделен екран от 2016 г. с пускането на Android 7.0 Nougat.

Използването на две приложения е полезно, ако се опитвате например да потърсите определен контакт, който да изпратите на някого във Facebook Messenger, или ако трябва да видите информация в даден документ, когато съставяте имейл. Не е ясно защо Apple все още не е добавила тази функция в iOS, но може би размера на прозорците и по-малкия дисплей на iPhone, в сравнение с iPad, играе някаква роля.

Персонализирайте началния си екран точно както ви харесва

Подходът на Apple към началния екран е да постави всички инсталирани приложения на множество страници. Повечето устройства с Android имат двустранен подход, като ви дават начален екран и раздел за приложения. Началният екран ви позволява да поставяте приложения навсякъде, където искате. Иначе и двете платформи ви позволяват да групирате приложения в папки.

Предимството на подхода на Android е, че можете напълно да персонализирате началния екран, като подреждате както си пожелаете иконките на приложенията, като те дори могат да бъдат с различни размери.

Видео и текст едновременно

Ако някога докато сте в Google Maps, сте излизали, за да отговорите на текстово съобщение, със сигурност сте виждали, че на екрана остава и малък прозорец с картата в ъгъла на екрана. Android придоби тази функционалност с актуализацията Oreo през 2017 година.

В допълнение към възможността за съвместна работа на Google Maps и видео приложения, потребителите на Android могат да използват и функцията екран в екран в поддържаните комуникационни платформи – опция, която устройствата на Apple нямат.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X