Операционни Системи

Facebook може да създаде собствена операционна система

Александър Главчев

Facebook работи над очила за допълнена реалност (AR) и разглежда възможността за създаване на собствена операционна система, за да намали зависимостта си от платформите на Apple и Google. От компанията допълват, че обмислят различни възможности, сред които партньорство с разработчик на ОС.

Наличието на собствена платформа би позволило на Facebook да се защити от потенциални пречки при пускането на хардуерни продукти. Освен споменатите очила от там искат да предложат и гривна, която да позволява управляване на смартфони, компютри ти др. чрез мисли. От компанията обясняват, че е необходимо да се погрижат за това "и следващото поколение да има интерес към Facebook, без да разчита на помощ от страна на конкуренти".

Припомняме, че Facebook притежава компанията Oculus, предлагаща шлемове за виртуална реалност (VR), като този на снимката, както и серия устройства видеочат – Portal. Според съобщения в медии Facebook разработва и очила за допълнена реалност в сътрудничество с Luxxotica, притежаваща марката Ray-Ban. Засега се предвижда тези продукти да са в две категории. Едната ще прилича на Snapchat Spectacles (тези очила изглеждат като слънцезащитни и позволяват заснемане на кратки видеа), а вторите осигуряват по-сложна функционалност.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X