Операционни Системи

Над четвърт от компютрите все още работят под Windows 7

Александър Главчев

На 14 януари Microsoft офциално поставя край на епоха с прекратяването на поддръжката на операционната система Wnidows 7. Разбира се, устройствата с нея ще продължат да работят, но компанията няма повече да предлага техническа поддръжка, софтуерни поправки, както и да адресира проблеми, свързани със сигурността, съобщи Statista.

От Microsoft препоръчват заменяне на Windows 7 с най-новата ОС на компанията с Windows 10. Подчертава се, че липсата на ъпдейти може да направи софтуера по-уязвим по отношение на вируси и кибератаки.

По данни на аналитичния уебсайт Net Market Share Windows 7 все още се използва на 26,6% от компютрите в световен мащаб. Това означава, че много потребители или трябва да обърнат внимание на възможностите за преминаване към друга ОС или да са готови за негативни последствия.

Windows 7 е на пазара от 2010 г. и бе наследена от Windows 10 през 2015-та. По-новият софтуер предлага множество преимущества, но редица потребители неслучайно продължават да ползват старата ОС, цитирайки проблеми свързани със съвместимостта с приложения от трети страни, необходимост от ползване на по-стар хардуер и т.н.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X