Операционни Системи

Край на монополa на мобилния Google Search в Европа

Иван Гайдаров

От началото на 2020 г. Google ще предостави на потребителите на Android в Европа нова възможност да избират сами доставчика си на търсачка при първата настройка на нов телефон или таблет. Избраният доставчик след това ще изпълнява търсенето по подразбиране както в началния екран, така и в браузъра Chrome, ако е инсталиран. Доставчиците на търсачки пък ще трябва да заплащат на Google такса всеки път, когато потребител тяхната услуга. Изборът на алтернативни доставчици ще бъде направен на базата на търг, като първите три най-добри оферти ще бъдат добавени като вариант заедно с Google Search.

Тази новина идва на фона на рекордната глоба от 5 милиарда долара срещу Google за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС. Решението от юли 2018 г. изискваше Google да спре "незаконното обвързването" на своя Chrome с приложенията за търсене в Android.

Ето как Google описва процеса на избор на алтернативни доставчици на търсачки в публикация в своя блог от днес:

"Във всеки търг за отделните държави доставчиците на услуги за търсене ще посочват цената, която са готови да платят всеки път, когато потребителят избере тяхната услуга в дадената страна. Всяка държава ще има минимален праг на оферта. Трите най-високи оферти, които отговарят или надвишават прага, ще се показват на екрана при първоначалната настройка на устройствата в определената държава".

Иначе, по време на защитата си, Google твърдеше, че обвързването на собствената ѝ търсачка с браузъра Chrome в Android е нужна, за да се търси възвръщаемост на значителните инвестиции в операционната система. Комисията обаче отхвърли тази оценка, отбелязвайки милиардите, които Google печели само от Play Store, както и от данните, които събира, за да увеличи стойността на своя рекламен бизнес.

Потребителите на Android в Европа ще могат да променят своя доставчик на търсачка по всяко време след първоначалната настройка. Крайният срок, в който доставчиците могат да кандидатстват и да подават оферти, е 13 септември 2019 г. Печелившите оферти за всяка държава ще бъдат потвърдени до 31 октомври 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X