Нови Технологии

Миниатюрни чипове откриват нови хоризонти за използвне на RFID

Александър Главчев

Изследователи от държавния университет в Северна Каролина са създали най-малкия досега RFID чип от второ поколение, който трябва да помогне за намаляване на разходите за радиочестотно етикетиране. Дизайнът на чипа позволява RFID етикетите да бъдат вграждани в компютърни чипове, повишавайки сигурността на модерната технологична верига за доставки. Размерът им е само 125x245 микрона.

Размерът на RFID етикета се определя в голяма степен от размера на неговата антена, а не от самия чип. Но чипът е скъпата част от самия продукт. Колкото по-малък е размерът му, толкова повече чипове могат да бъдат получено от една силициева заготовка. На практика това означава, че при мащабно производство цената на RFID етикет може да бъде намалена намалена до един цент.

В резултат на това се увеличава възможността за използване на RFID решения за проследяване местоположението на по-евтини стоки. Етикетите могат да се използват, например, за автоматично проследяване на преминаването на всички продукти в даден магазин, без да се изисква служители да сканират артикулите поотделно.

Друго предимство на новата разработка е нейната съвместимост с широк спектър от електронни технологии, използвани в конвенционалните компютърни чипове. Това позволява RFID етикетите да бъдат интегрирани в самите чипове, проследявайки ги през целия им жизнен цикъл, което може да помага за борба с фалшификати и да потвърждава, че електронният компонент е такъв, какъвто трябва да е.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X