Космос

Знаем ли въобще нещо за тъмната материя?

Иван Гайдаров

Учените от научния проект Dark Energy Survey представиха най-добре картографираната тъмна материя досега, но вместо да отговори на всички поставени въпроси, това всъщност повдига много повече и космосът може да се окаже по-загадъчен от всякога. Както съобщава BBC News, проучването на американските национални лаборатории Nature и Fermilab обхваща 5000 квадратни градуса, използвайки слабо гравитационна леща, за да търси големи петна от тъмна материя в относително близки части на Вселената .

Данните също така помагат за изследванията на тъмната енергия - все още необяснимата сила, която изглежда ускорява разширяването на Вселената. Екипът създава 3D карта, благодарение на "червеното отместване" или тенденцията обектите да изглеждат все по-червени с увеличаване на разстоянието.

Членовете на екипа са провели наблюденията с помощта на 570-мегапикселова камера на телескопа Victor M. Blanco в обсерваторията Cerro Tololo в Чили между 2013 и 2019 г.

Високата детайлност потвърждава опасенията, които учените споделят от години. Резултатите показват, че Вселената е малко по-гладка и по-унифицирана от очакваното. Въпреки че това до голяма степен подкрепя настоящите теории, че тъмната енергия е константа, несъответствието е достатъчно, за да може изследователите да преосмислят съществуващите идеи. Вселената може да не се държи съвсем както учените са смятали и картата на тъмната материя може да доведе до нови модели, които оспорват предишните предположения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X