Техавто

Руската Сбер представи прототип на автономно такси

Александър Главчев

Компанията SberAutoTech представи прототип на напълно автономно електрическо превозно средство със собствен дизайн. Източникът на енергия може да е сменяема батерия, но разработчиците предвиждат и възможности за работа на природен газ и водород.

Размерите на автомобила, наречен FLIP, са сравними с тези на конвенционалното леко превозно средство - 3,62 на 1,95 м. Разработчиците подчертaват, че той е напълно автономен и не се нуждае от обичайните органи за управление. Благодарение на това вътрешното пространство е с 40% по-голямо, което позволява автомобилът да побере до шест пътника.

FLIP е позициониран като напълно автономно и безопасно такси на бъдещето, което обаче може да се използва и при превоз на товари. Електрическата кола ще бъде интегрирана в екосистемата на Сбер, като пътниците ще имат достъп до навигация чрез услугата 2ГИС, музика от СберЗвук и видео от онлайн кинито Okko.

За интеракция се таксито се предвижда използване на специално приложение с виртуален асистент. FLIP има вградена система за разпознаване на лица. Автономната безопасност на движението се осигурява от комплекс лидари, радари и камери, които разпознават пешеходците, препятствията и околните обекти. Електрическият автомобил комуникира както с пътната инфраструктура, така и с други FLIP.

В момента SberAutoTech провежда тестове на прототип в съответствие със руското законодателството за напълно безпилотни превозни средства - само в затворени зони. FLIP се очаква да бъде показан официално в началото на юни на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X