Изкуствен Интелект

Над 50% от европейците искат депутатите да бъдат заменени с AI

Мария Динкова

Ново проучване показва, че повечето европейци биха искали част от членовете на техните парламенти да бъдат заменени от алгоритми, пише CNBC.

Изследователите от Center for the Governance of Change към IE University са се допитали до 2 769 души от 11 държави по света какво смятат за замяната на някои от депутатите в техните страни с изкуствен интелект, който ще има достъп до данните на гражданите.

Резултатите, публикувани в четвъртък, разкриват, че въпреки очевидните и ясни ограничения на AI 51% от европейците подкрепят подобна промяна.

Оскар Джонсън, който е един от основните изследователи в проучването коментира, че от "десетилетия се наблюдава изгубване на вярата в демокрацията като форма на управление".

Вероятно причините за резултатите са свързани с увеличената политическа поляризация и информационните балони, смята експертът. "Убеждението на всички е, че политиката се влошава и очевидно политиците са обвинявани за това и в тази връзка според мен докладът улавя общия дух на времето", уточнява Джонсън. Той допълва, че данните не са толкова изненадващи, "като се има предвид колко хора познават своите депутати, колко хора поддържат отношения с тях и колко хора знаят какво правят техните депутати".

Данните разкриват още, че идеята печели особено голяма подкрепа в Испания, където 66% от запитаните я одобряват. Освен това 50% от анкетираните в Италия и 56% в Естония също са нейни поддръжници.

Все пак не всички държави се радват на възможността да дадат контрол на машините, които мога да станат обект на хакерска атака или да действат по начини, които хората не биха одобрили. В Обединеното кралство 69% от участвалите са негативно настроени, докато в Нидерландия и Германия тези стойности са съответно 56% и 54%.

Извън Европа, 75% от анкетираните в Китай подкрепят идеята да се заменят депутатите с изкуствен интелект, докато 60% от американците не биха посрещнали положително подобен ход.

Мненията също така се различават съществено и сред различните поколения, като по-младите са значително по-отворени към идеята. Над 60% от европейците на възраст между 25 и 34 години и 56% от тези между 34 и 44 години подкрепят въвеждането на AI в управлението. Същевременно мнозинството от анкетираните над 55-годишна възраст не смятат, че това е добра идеята.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X