Космос

Virgin Galactic обещава туристически полети на ръба на космоса през 2022

Иван Гайдаров

Virgin Galactic направи първия си полет с пилотирана от хора совалка от Ню Мексико до космическата граница. Това доближава компанията до основната ѝ цел - да предлага туристически полети до ръба на земната атмосфера.

Високо над пустинята в безоблачно небе VSS Unity стартира ракетните двигатели и се изстрелва с двама пилоти към космоса. Емисия на живо от NASASpaceFlight.com показва, че корабът ускорява нагоре и потвърждава кацането му по-късно в събота вечерта чрез радар.

Virgin Galactic обяви, че совалката VSS Unity се е ускорила до три пъти скоростта на звука и е достигнала надморска височина от малко над 55 мили над морското равнище, преди да се върне през атмосферата.

Британският милиардер и основател на Virgin Galactic - сър Ричард Брансън - коментира, че полетът и кацането доближават компанията до крайната цел на много усилия, полагани в продължение на 15 години, а именно туристически полети в космоса. От Virgin Galactic смятат, че те могат да започнат още през следващата година.

"Днес направихме невероятна стъпка в правилната посока", казва Брансън малко след кацането. "Тествахме много нови системи, които екипите са изградили в последните години, и всички те са работили без проблем."

Изпълнителният директор на Virgin Galactic - Майкъл Колглазие - казва, че предстоят поне още два, ненасрочени към днешна дата, тестови полета - следващият с четирима специалисти в кабината. Предстоящите изпитания също включват полет, който ще отведе Брансън до ръба на космоса.

"Полетът днес беше елегантен, красив", казва Колглазиер. "Ще анализираме всички данни, които събирахме, за следващите полети. Но наблюдението от Земята и контактът с нашите пилоти бяха великолепни. Така че сега е време да направим това отново."

Въпреки успешния тестов полет обаче ценита на акциите на компанията не успяха да наваксат спада си от февруари. Редица анализатори предупреждават, че може да мине известно време, преди компанията да види въобще някакви печалби, тъй като точният старт на комерсиалните операции все още не е конкретизиран.

Virgin Galactic е една от малкото компании, които искат да спечелят пари от клиенти с интерес към космоса.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X