Нови Технологии

Microsoft и Великобритания създават най-мощния в света метеорологичен суперкомпютър

Мария Динкова

Британците издигат своята мания за времето до нови висоти, след като днес Обединеното кралство обяви, че ще си сътрудничи с Microsoft за създаването на най-мощния в света суперкомпютър за климата и времето, пише Engadget. Националната метеорологична служба на Великобритания е сключила споразумение за милиони паунди с технологичния гигант във връзка с проекта, който по-рано стана ясно, че ще получи 1,2 млрд. паунда правителствено финансиране.

Макар че страната вече може да се похвали с подобен суперкомпютър - който може да извършва 16 000 трилиона калкулации за секунда - новата машина ще бъде два пъти по-мощна. Получавайки достъп до подробно климатично моделиране, Обединеното кралство се надява да подобри своята градска и транспортна инфраструктура спрямо бъдещите промени, така че да ги защити в случай на екстремни метеорологични събития. Системата ще бъде разположена в южната част на Острова и ще бъде изцяло захранвана с възобновяема енергия. Очаква се, че по този начин да бъдат спестени 7, 415 тона въглероден диоксид през първата годината от работата й.

След като суперкомпютърът бъде завършен през следващото лято, той също така ще осигури подробни симулации на местните прогнози, за да помогне на службите за аварийни ситуации да се подготвят за силни дъждове и наводнения. От новата система ще могат да се възползват провинциалните общности, които пострадаха от бури миналата година, а впоследствие отправиха призив към правителството да създаде по-устойчиви дренажни системи. Според учените от Коалицията за климата в Англия има сериозни наводнения почти всяка година след 2007.

Логично участието на Microsoft е заради опита на компанията в сферата на облака и квантовите изчисления. Гигантът инвестира 1 млрд. долара в суперкомпютъра на стартъпа Open AI, хостнат в Azure и създаден да се тестват широкомащабни AI модели. С 285 хил. CPU ядра и 10 хил. графични процесора от Microsoft отбелязват, че машината се равнява на топ петте най-бързи системи в света. В момента най-мощният суперкомпютър в света е японският Fugaku.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X