Техавто

Първите електрически автомобили на Toyota ще бъдат пуснати през 2022

Мария Динкова

През февруари Toyota обяви, че ще дебютира с три електрически превозни средства в САЩ до края на 2021. От тях два ще бъдат изцяло електрически модели, докато един ще бъде хибрид. Сега компанията разкри подробности за по-далечните си планове, на фона на усилията си да стане въглеродно неутрална до 2050. Производителят на автомобили също така обяви, че има намерение да продава около 70 различни електрически коли глобално до края на 2025, включително 15 нови изцяло електрически модела, пише Engadget.

Приблизително половината от тях ще попаднат под новия бранд на компанията Beyond Zero, като автомобилният произовидтел представи bZ4X SUV Toyota. Макар че моделът все още е на ниво концепция, компанията планира бързо да го изкара на пътя, след като започне производството му в Япония и Китай. Също така от Toyota коментират, че се "надяват" да стартират продажбата на bZ4X до средата на 2022.

От Toyota не споделят повече информация за bZ4X. Известно е обаче, че моделът е разработен съвместно със Subaru и ще се възползва от новата платформа e-TNGA. Освен bZ4X и другите коли с марка Beyond Zero, компанията също така планира да електрифицира и своите пикап автомобили.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X