Нови Технологии

Facebook постигна целта си за 100% възобновяема енергия

Мария Динкова

От Facebook обявиха, че са постигнали своята цел да захранят всичките си глобални операции изцяло с възобновяема енергия, пише Engadget. Компанията сега ще се фокусира върху своите усилия към по-широката цел за нулеви нетни емисии в цялата си "верига на стойност" до 2030, включително доставчици, бизнес дейности като пътувания и придвижване на служителите до работа.

Социалната мрежа за първи път обяви целта си да постигне 100% използване на възобновяема енергия през 2018. Тогава на фона на глобалните усилия за борба с климатичните промени и други технологични гиганти се фокусираха върху опитите да компенсират въздействието на бизнеса си върху околната среда. Две години по-рано с Парижкото споразумение за климата 143 държави обещаха да запазят глобалните температури под 2 градуса по Целзий над доиндустриалните нива и в идеалния случай 1,5 градуса по Целзий.

Google, Microsoft, Apple и Amazon си поставиха цели, свързани с опазването на околната страна и похарчиха милиарди за възобновяема енергия, за да елиминират генерираните си въглеродни емисии. Но техният необуздан ръст - заедно с натиска от страна на инвеститорите - означава, че поддържането на тези обещания ще бъде трудна задача

Facebook е инвестирала 8 млрд. долара в проекти за зелена енергия, включително 63 нови вятърни и соларни централи. Социалната мрежа има договори за повече от 6GW вятърна и соларна енергия, което е малко под инвестициите на Amazon от 6 GW - най-големият в света корпоративен потребител на възобновяема енергия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X