Нови Технологии

ЕС може да забрани използването на AI за масово наблюдение и социално кредитно скориране

Мария Динкова

Използването на изкуствен интелект за масово наблюдение и скориране на социалното поведение скоро може стане незаконно в Европа, показва законопроект, който изтече онлайн, пише CNBC.

Според документа с обем 81 страници "неизбирателното следене на физически лица трябва да бъде забранено, когато се прилага по гененрализиран начин към всички хора, без да се правят различия".

Също така се допълва, че методите за следене могат да включват наблюдение и проследяване на хора във физическа или дигитална среда.

По отношение на социалното кредитно скориране, което вече се използва в Китай, в проекта се отбелязва: "AI системите, използвани за общи цели за социално скориране" трябва да бъдат забранени.

Някои употреби на високорисков изкуствен интелект могат да бъдат изцяло забранени, докато други няма да могат да влязат в блока, ако не спазват определени стандарти, става ясно още от документа.

Говорителят на Европейската комисия коментира: "Комисията ще приеме регулаторна рамка за изкуствения интелект следващата сряда, 21 април 2021. Всеки текст, който може да се види преди това, по дефиниция не е "легитимен" - ние не коментираме изтекла информация".

Балансиращ подход
AI системите, които се определят като високорискови ще трябва да бъдат проверявани, ако предстои да бъдат внедрявани. Също така създателите им може би ще трябва да показват, че решенията са били обучени чрез безпристрастни бази данни по проследим начин и под човешко наблюдение.

Компаниите, които разработват изкуствен интелект в и извън ЕС ще могат да бъдат глобявани 20 млн. евро или 4% от глобалните приходи, ако нарушат правилата, които предстои да бъдат приети.

Очаква се, че предложенията ще бъдат официално обявени следващата седмица от Европейската комисия, като все пак те могат да претърпят промени дотогава. След това новите правила трябва да бъдат гласувани, преди да влязат в сила.

Европейската комисия се опитва да намери правилния баланс между това да окаже подкрепа за иновациите и да гарантира, че ще бъде в полза на 500 млн. граждани на блока. Ако предложенията бъдат приети, то Европа може да се разграничи от САЩ и Китай, които тепърва предстои да въвеждат някакви сериозни регулации в сферата.

Самим Уиниджър, AI изследовател в Берлин, отбелязва, че ЕС изостава от Китай и САЩ в сферата на изкуствения интелект.

"Трудно ми е да разбера как въвеждането на изключително сложни AI регулации в нишов пазар ще имат някакво реално влияние върху развитието на изкуствения интелект глобално", допълва експертът.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X