Нови Технологии

Учени успяват да извлекат ДНК от въздуха

Мария Динкова

Учени и изследователите може би в бъдеще няма да трябва да търсят ДНК от повърхностите, пише Engadget. В Лондонския университет "Куин Мери" са разработили метод, който показали как може да се извличат ДНК от въздуха.

От екипа отбелязват, че проектът първоначално е имал за цел да помогне на еколозите да изучават биологичните среди. С достатъчно разработки обаче методът може да има повече приложения. Например криминалистите биха могли да отделят ДНК от въздуха, за да определят дали заподозрян е присъствал на местопрестъплението. Също така методът може да намери приложение в медицината - вирусолозите и епидемиолозите могат да го използват, за да разберат как пренасяните по въздуха вируси се разпространяват (например като при COVID-19).

Ще мине дълго време обаче преди технологията да влезе в практиката, макар че екипът зад проекта вече работи с частни компании, които да подпомогнат неговото приложение. Към момента е лесно да се видят ограниченията - методът би могъл да се използва само в областите, където се знае какво ДНК може да се намери, така че едва ли ще работи добре в претъпкани помещения или навън. Все пак подобна опция може да се окаже много полезно в ситуация, където повърхностите не дават ясни отговори.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X