Изкуствен Интелект

Orange създава съвет за етични принципи при използването на AI и данни

Иван Гайдаров

Френският телеком Orange продължава усилията си за определяне на етични принципи за използване на данни и изкуствен интелект, създавайки консултативен орган, състоящ се от 11 независими експерти, който да наблюдава прилагането на свързаните с тях технологии.

В свое изявление групата заявява, че съветът ще се съсредоточи върху формулирането на етични насоки с отговорности, обхващащи равенството и неприкосновеността на личния живот.

Целта му е да гарантира, че системите за изкуствен интелект, разработени от Orange, включват принципи на "недискриминация" по дизайн, заедно с гаранции, че "не рискуват да нарушат поверителността" при анализ на мрежови данни.

Водени от главния изпълнителен директор на Orange Стефан Ришар, останалите членове на Data and AI Ethics Council са от различни среди, включително юридически, философски, академичен, публичен и частен сектор. Съветът ще може да бъде използван и от външни организации, ако те му подадат случаи, свързани с етичното използване на данни и AI.

Orange от няколко години активно разработва подходи, които обхващат отговорното използване на AI. В допълнение към инициативите за насърчаване на многообразието в системите, базирани на AI, френският телеком се присъедини към ръководена от Европейската комисия експертна група през 2018 г., като допринася активно за създаването на набор от насоки за AI, изготвени от нея.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X