Техавто

Jaguar ще стане изцяло електрически бранд през 2025

Мария Динкова

Jaguar ще произвежда само електрически автомобили до 2025 като част от своята нова стратегия - Reimagine, съобщиха от компанията, пише Engadget. След 4 години брандът ще пуска единствено електрически коли, без хибридни модели или такива, използващи гориво. Междувременно Land Rover ще започне прехода към електрификацията с шест нови модела през следващите 5 години, стартирайки през 2024. Land Rover планира да продава 60% от своите коли в електрически вариант до 2030 и всички от моделите на Jaguar Land Rover ще бъдат достъпни в електрически модели до края на десетилетието.

Групата ще използва три платформи, съвместими с изцяло електроческите двигатели. Land Rover ще разчита на EMA (electric modular architecture) за своите електрически модели, както и на MLA (modular longitudinal architecture) за хибридите. Към момента Land Rover разполага с три семейства автомобили с повишена проходимост - Range Rover, Discovery и Defender - но засега не е ясно кой от тях ще бъде електрифициран първи.

Междувременно Jaguar ще използва напълно нова "чисто електрическа архитектура" за своите бъдещи превозни средства и ще се откаже от планирания си водещ модел XJ лимузина, който се очакваше да дебютира тази година. От компанията допълват, че името може и да бъде запазено, но брандът иска да реализира своя пълен потенциал.

От компанията не разкриват много детайли по отношение на своята стратегия за електрически коли и как сегашните I-Pace електрически автомобили с повишена проходимост ще се впишат в нея. Изглежда, че настоящите превозни средства хибриден модел или с гориво като XE, XF, E-Pace и F-Pace ще бъдат спрени, като ще бъдат заменени с изцяло електрически версии.

От Jaguar уточняват, че ще инвестират 3 млрд. долара в новата си стратегия и ще заделят 48,7 млн. долара, за да платят глобите за пропуснатите целени емисии на ЕС през 2020. Компанията също така работи по автомобили с водородни горивни клетки и планира да започне тестове на прототипи в рамките на година. Изпълнителният директор Тиери Болор отбелязва, че стратегията ще постави приоритет върху "качеството спрямо количеството" и че компанията няма планове да затворя свои заводи в Обединеното кралство или някъде другаде по света.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X