Нови Технологии

Facebook тайно разработва смарт часовник

Мария Динкова

Facebook разработва смарт часовник, който да стане част от разрастваща се хардуерна екосистема на компанията, пише Engadget, позовавайки се на The Information. Устройството се очаква да бъде базирано на Android, макар че не е ясно дали социалната мрежа няма да използва Wear OS на Google. Също така се предполага, че Facebook работи по създаването на своя собствена операционна система и че в бъдеще преносимите устройства могат да работят именно с такъв софтуер.

Смарт часовника ще разполага с възможности за съобщения и фитнес опции, като ще се нареди до Oculus хедсетите за виртуална реалност на социалната мрежа и Portal видео чат устройствата. Компанията работи също така по Ray-Ban смарт очила, които се очаква да излязат на пазара по-късно тази година, както и върху отделна инициатива за добавена реалност, известна като Project Aria.

Хардуерните амбиции на социалната мрежа не са тайна за никого. Компанията има повече от 6 хил. служители, които работят по различни проекти за добавена и виртуална реалност, както и в съществуващите хардуерни отдели като Oculus и Portal. И макар че компанията не е изразявала силен интерес в миналото по отношение на здравните и фитнес устройства, то тя има опит при преносимите устройства със своите Oculus хедсети и предстоящи смарт очила.

В допълнение Facebook през 2019 придоби стартъпа на невронен интерфейс CTRL-Labs, който специализира в технологии, които могат да предават електрически сигнали от мозъка до устройствата без нуждата от традиционните тъчскрийн или физически бутони. Интелектуалната собственост на стартъпа и продължаващите изследвания могат да намерят приложение в преносимите устройства, които социалната мрежа ще създаде занапред - включително в смарт часовник, смарт очила или бъдещите Oculus хедсети.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X