Техавто

Toyota разработва автономни таксита с помощта на Aurora

Мария Динкова

Едва два месеца след придобиването на отдела за самоуправляващи се автомобили на Uber (и 400 млн. долара инвестиция от компанията) стартъпът за автономни превозни средства Aurora си партнира с най-големия в света производител на автомобили, пише Engadget. Във вторник компанията обяви, че ще си сътрудничи с Toyota и японския доставчик на авточасти Denso, за да могат трите фирми да участват в разработката и тестването на превозни средства с Driver технологията на Aurora. Те планират първо да интегрират хардуера и софтуера в Toyota Sienna миниваните, преди да пуснат цялостна услуга за роботаксита.

"До края на 2021 очакваме да създадем дизайна, да започнем да произвеждаме и тестваме първите Sienna модели край нашите зони за разработка", споделят от организацията. "Проектът събира нашите компании, за да постави основата на масова продукция, пускане и поддръжка на тези превозни средства с Toyota в мрежите за наемане, включително тези на Uber през следващите няколко години".

Днешната новина е важна и за Toyota, тъй като компанията не е имала много какво да покаже досега въпреки всички свои усилия, вложени в разработката на собствена технология за автономни превозни средства. Производителят на автомобили обеща, че по време на Олимпийските игри в Токио, ще позволи на хората да се возят на коли, оборудвани с нейната Level-4 Chauffeur технология, сред другите проекти за самоуправляващи се коли. Заради пандемията от коронавирус обаче тази възможност за тестване трябваше да почака. Също така тепърва трябва да видим как Toyota интегрира своята система за помощ на шофьорите Guardian, която беше обявена заедно с Chauffeur през 2019. Тогава от компанията уточниха, че скоро ще предложат продукта, както и че всеки производител на автомобили, които иска, ще може да се възползва от него.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X