Техавто

Kia ще произвежда Apple Car

Иван Гайдаров

Цената на акциите на Apple получи допълнителен тласък в четвъртък след съобщение, че компанията е близо до сключване на сделка за производство на автономен електрически автомобил. Акциите на производителя на iPhone се покачиха с 1.9% и достигнаха до 136.48 долара, след като южнокорейските и американските информационни агенции съобщиха подробности за потенциалното партньорство на Apple с Kia.

Apple ще инвестира около 3,6 милиарда долара в дъщерния производител на Hyundai - Kia. Сделката трябва да бъде подписана на 17 февруари, твърди корейският новинарски сайт dongA.com.

Kia може да започне да произвежда Apple Car в своята фабрика в Уест Пойнт, Джорджия още през 2024 г., въпреки че графикът може да бъде изместен, съобщава на свой ред CNBC.

Има шанс Apple да си партнира и с друга компания, но технологичният гигант харесва Hyundai-Kia, защото иска да работи с утвърден автомобилен производител, като същевременно запази контрола си върху технологията на превозното средство, добавят източници, близки до компанията, пред медията и продължават: "Първите автомобили на Apple няма да бъдат проектирани за шофьори. Това ще бъдат автономни електрически превозни средства, проектирани да работят без водач".

Hyundai стимулира спекулациите по темата още миналия месец, като публикува кратко изявление, в което се казва, че води неуточнени разговори с Apple.

Сделката с Hyundai-Kia може да трасира пътя към формиране и на други подобни партньорства с производители на автомобили от страна на Apple и дори към изграждане на собствени електрически превозни средства, смята анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X