Техавто

Байдън планира електрифициране на целия федерален автопарк

Владимир Владков

Новият президент на САЩ Байдън обяви амбициозен план за замяна на целия федерален автопарк с електрически превозни средства. Този ход е част от стратегията за масово използване на чиста енергия и бе съобщен малко след като Байдън отново присъедини САЩ към Парижкото споразумение за климата. Той заяви още, че новият електрически автопарк ще бъде изграден в Америка, от американци. Байдън често говореше за електрическите превозни средства по време на своята предизборна кампания, затова съобщението не беше изненадващо.


Tesla на Илън Мъск продължава да доминира на пазара на електрически превозни средства в САЩ с около 160 000 електрически автомобила, продадени в САЩ през 2019 г. Tesla пусна новия си Model 3 през 2017 г. в опит да привлече потребители с по-малки бюджети, опитвайки се същевременно да намали опасенията на инвеститорите с донякъде разочароващи продажби на луксозните модели Model S и Model X.

Мащабът на новата задача изглежда обезсърчаващ, тъй като стотици хиляди превозни средства, работещи с петролно гориво, трябва да бъдат заменени. Последният доклад на Федералната служба за превозните средства на администрацията GSA показва, че гражданските и военните ведомства, заедно с пощенската служба, имат общо над 645 000 превозни средства на обща стойност над $4 милиарда. Към 2019 г. те са изминали над 4,5 милиарда мили (7,2 млрд. км), изразходвайки 375 милиона галона дизелово гориво и бензин, или около 1420 млн. литра.

От общия федерален автопарк, 336 000 автомобила работят на бензин, 195 000 - с E-85, а 76 000 са с дизелов двигатела, а само 3000 са електрически, което илюстрира мащаба на задачата на Байдън. Има и почти 26 000 автомобила хибриди, предимно с бензинов двигател и електрическо задвижване. Президентът обаче заяви, че това ще създаде един милион нови работни места в автомобилната индустрия. Това би увеличило и броя на електрическите превозни средства по американските улици с 40% след приключването на плана. Досега не са се появили подробности относно сроковете за неговото изпълнение.
Infographic: Biden's Ambitious Plan To Make Federal Vehicle Fleet Electric | Statista You will find more infographics at Statista

Снимка на Qube's Pictures от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X