Изкуствен Интелект

120% ръст на приходите от системи с ИИ до 2024 г.

Александър Главчев

Пазарът на когнитивни системи и такива с изкуствени интелект (ИИ) в световен мащаб нараства през последните години и се очаква това да продължи и занапред. От Trading Platforms прогнозират, че приходите от ИИ системи ще се увеличат със 120% до 2024 г., достигайки 110 млрд. долара. За изминалата 2020 г. пък се очаква пазарът да за първи път да достигне отметката от 50 млрд. долара.

"Компаниите ще приемат ИИ - не само защото могат, а и защото трябва, посочва Риту Джиоти, програмен вицепрезидент с ресор изкуствен интелект в IDC. "ИИ е технологията, която ще помогне на бизнеса да бъде гъвкав, да прави иновации и да се мащабира." Икономиката става все по-дигитална, което означава, че организациите се опитват да иновират, за да помогнат на своята трансформация и да останат конкурентоспособни.

Организациите използват ИИ за автоматизирани продажби, за обслужване на клиенти, за препоръки и за подобряване на изживяването в своите уеб магазини. Производителността се увеличава и чрез автоматизиране на защитата и други ИТ процеси. Всичко изброено представлява близо една трета от всички случаи на употреба на такива технологии.

Според Trading Platforms секторът на търговията на дребно ще се съсредоточи основно върху подобряването на клиентското преживяване чрез използване на чат ботове и алгоритми за препоръки. Междувременно банковият сектор ще използва ИИ по същия начин, но с цел най-вече анализи и разследване на измами. Такива сценарии представляват 6,1% от случаите на употреба на решения с ИИ.

По време на прогнозния период до 2024 г. над половината от инвестициите ще продължат да се заделят в САЩ, като основни клиенти ще са търговия на дребно и банковият сектор. Страните от Западна Европа ще бъдат най-големите потребители на ИИ, също предимно в търговията и банкирането, но също така и в отделни производства. Китай ще е третият по големина източник на приходи от изкуствен интелект с поръчки от държавни/местни органи, банки дело и компании за професионални услуги.

Най-голям годишен ръст се очаква в Япония - средно 32,1 на сто годишно. На второ място по този показател се нарежда Латинска Америка с 25,1%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X