Нови Технологии

Робот следи дали се носят маски и се спазва дистанция в японски магазин

Мария Динкова

Робот стана най-новият член на екипа в японски магазин, като той ще следи дали клиентите носят маски и спазват социална дистанция, за да се предотврати разпространението на коронавирус, пише Reuters.

Robovie, който е разработен от базирания в Киото Международен изследователски институт за телекомуникации (ATR), насочва клиентите в официалния магазин на футболния клуб Серезо Осака.

Той предупреждава клиентите, когато открие през камерата и технологията за 3D лазер, че те не носят маска или нарушават правилата за социална дистанция.

Използването на робота е експеримент, който стартира миналата седмица и ще продължи поне до края на месеца. Неговото прилагане ще бъде удължено спрямо ситуацията, коментират от Института.

С приблизително 120 хил. случая на коронавирус Япония се справя с пандемията по-добре от много други страни и хората в страната предимно трябва да се съобразяват с носенето на маски.

Властите обаче предупреждават всички да бъдат внимателни, след като се наблюдава увеличение на случаите със захлаждането и прекарването на повече време на закрито.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X