Нови Технологии

Глобалният капацитет за възобновяемата енергия поставя нов рекорд

Иван Гайдаров

Очаква се капацитетът за възобновяема енергия в глобален мащаб да се увеличи с 4% в рамките на тази година, сочи доклада на Международната енергийна агенция за възобновяеми източници (IEA) за 2020. Енергийният капацитет е максималната изходна мощност за даден източник на електроенергия, когато работи с пълен капацитет.

Докладът, публикуван във вторник, е актуализация на прогнозата на организацията от май, която беше публикувана, когато пандемията от COVID-19 започна да спира икономиките по света. Актуализираният доклад предоставя анализ и прогнози за въздействието, което COVID-19 ще има върху възобновяемите енергийни източници до 2025 г.

Очаква се добавките да поставят нов рекорд с инсталирана мощност от 200 мегавата по целия свят и да представляват 90% от всички нови мощности за електроенергия.

"Тази година около половината от целия нов енергиен капацитет, добавен към световните пазари на електроенергия, идва от слънчева фотоволтаична енергия. Нашите прогнози за следващите пет години показват, че тези 50% от общия нов капацитет може да се превърнат в около две трети от новите добавки на капацитет до 2025 г.", казва д-р Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA, по време на пресконференция за популяризация на доклада.

По-голямата част от допълнителните мощности идват от Съединените щати и Китай. И двете държави се очаква да увеличат капацитета си за вятърна и слънчева енергия с 30%, тъй като разработчиците се опитват да завършат своите проекти, преди влизането в сила на различни промени в енергийните политики.

В сравнение с доклада от май, IEA увеличава очакваният капацитет на възобновяемите източници през 2020 г. с 18%. В него агенцията прогнозира, че глобалният капацитет на възобновяема енергия ще намалее за първи път от 20 години заради забавяне на строителството, прекъсвания на веригата за доставки и икономическите проблеми, причинени от пандемията. Бързото нарастване на строителството и производството, както и облекчаването на граничните ограничения от средата на май обаче, са довели до сериозни промени в тази прогноза.

IEA също така прогнозира рекорден ръст от 10% през 2021 г., но и лек спад година по-късно заради несигурността на ключови пазари като САЩ и Китай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X