Нови Технологии

Virgin Hyperloop е крачка по-близо до създаването на напълно нов вид транспорт

Иван Гайдаров

Virgin Hyperloop направи огромна крачка към реализирането на новата си форма на транспорт с първи тест с екипаж. В съоръжението на компанията DevLoop в Невада двама пътници бяха превозени през 500-метровата тръба в неделя, като от компанията определят теста като преминаване на "нова граница в развитието на технологията на вакуумните тръби."

Тестовите пасажери са били съоснователят на компанията Джош Гигел и ръководителят на отдела "Passenger Experience" Сара Лучиан. И двамата са били подложени на обстойни тестове и обучение, за да е сигурно, че са здрави и подготвени за пътуването.

В разговор с Engadget преди теста, представители на Virgin Hyperloop обръщат внимание на сериозния фокус върху безопасността, като се има предвид интереса, който се очаква да предизвика новият начин на пътуване.

Тестът се провежда с второ поколение Hyperloop "шейна" с кодово име XP-2, Pegasus Pod, проектирана за удобно настаняване на двама пътници. И двете седалки имат подсилени петточкови колани, каквито има в състезателните автомобили. Като цяло обаче пътуването с Hyperloop е предвидено да преминава по-скоро като такова с метро, а не с ракета.

За да се осигури комфортно изживяване при ускорение и спиране, скоростта на капсулата в този тест е ограничена до 170 км/ч, което е по-малко от половината от максималната ѝ скорост. Друга причина за ограничаването на скоростта е дължината на тестовата тръба - 500 метра - което не е достатъчно за развиване на пълна мощност. Очаква се пълните възможности на капсулата да бъдат демонстрирани, след като бъде построено новото тестово съоръжение на Hyperloop в Западна Вирджиния.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X