Нови Технологии

Според СИФ машините ще отговарят за 50% от работните задачи до 2025

Мария Динкова

Според нов доклад на Световния икономически форум машините ще елиминират редица позиции, но вероятно това ще доведе до създаването на различни професии, пише ITProPortal.

Данните разкриват, че около 85 млн. позиции ще бъдат превзети от роботите и други автоматизирани машини през следващите пет години. Същевременно 97 млн. нови позиции ще бъдат създадени в 15 различни индустрии и 26 икономики.

Въпреки това промяната може да причини период на турболентност и ще изисква значително повишаване на квалификацията на служителите и придобиване на нови умения.

Във връзка с доклада Гай Райдър, генерален директор на Международната организация на труда отбелязва, че ще бъде необходимо да се направят огромни инвестиции в хората, работните места и позициите.

Според експерта в тази връзка ще е необходимо да бъдат въведени нови закони и регулации, които да гарантират защитата на служителите и да подпомогнат по-лесното приемане на тази промяна.

Тенденията за по-голямо участие на машините в работния процес се ускорява допълнително от пандемията от Covid-19 и преминаването към отдалечено изпълняване на служебните задължения.

Някои хора се страхуват от автоматизацията, машинното обучение и изкуствения интелект, тъй като се притесняват, че те ще заменят хората. Други обаче приемат новите технологии, вярвайки, че те ще намалят скучните и повтарящи се ежедневни задачи, давайки възможност на служителите да добавят повече стойност.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X