Роботика

Автоматизацията у нас – забавени планове и възможност за висок ръст в близко време

Иван Гайдаров

Българската асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) представи своето годишно проучване за автоматизацията в българската индустрия и влиянието на пандемията върху нея. То обхваща 32 компании от секторите за производство на автомобилни компоненти, мебелната индустрия, електроника, машиностроене и др. и е проведено с помощта на БСК (Българска Стопанска Камара), Company Guru, TLL Media, ЕЛ Медиа, Инженер.bg.

Резултати

Половината от компаниите споделят, че пандемията е повлияла
негативно на плановете им. В това число спадат 41% с отговор "забави ги" и 9% "отложи ги". Половината от автомобилните компании попадат в този списък. За 38% от компаниите в проучването пандемията не е оказала негативно влияние, дори напротив - 19% от тях споделят, че е
ускорила процесите. Към тях спадат представители на химическата индустрия, производителите на датчици за умен дом, както и тези на микроелектроника.

Бизнесът остава с поглед в бъдещето

44% от респондентите в анкетата на ПАРА споделят, че обмислят да внедрят софтуерна и дискретна автоматизация. Към тях спадат следните индустрии - производство на автомобилни компоненти, производство на козметика, машиностроене, производство на бяла техника, автоматизация и енергийна ефективност.

22 процента пък споделят, че биха внедрили основно дискретна автоматизация. В това число влизат мебелна индустрия, ХВП и производство на игрално и казино оборудване обмислят, а 1/3-та от компаниите, обмислящи софтуерна автоматизация, са с профил екструзия на алуминиеви профили, мебелна индустрия, млекопреработвателна промишленост.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X