Нови Технологии

Смарт продукт на Алтерко пречиства въздуха в класни стаи и детски градини

Иван Гайдаров

Този месец IoT компанията Алтерко Роботикс ще пусне на пазара 2 нови революционни устройства за пречистване на въздуха. Tова са иновативните смарт уреди Shelly AIR PRO, който се инсталира на стената, подобно на климатик, и Shelly VENT, който се монтира директно в централната климатична инсталация. Продуктите са преминали обстойни тестове в Българската академия на науките (БАН), които показват, че те могат да унищожат до 93% от бактериите във въздуха, благодарение на свръхмощните светодиоди, работещи на UV-C честота. В настоящата динамична обстановка и с наближаващия зимен сезон устройствата са изключително подходящи за борба с вирусите в училищата и детските градини, включително с COVID-19, като могат да намалят концетранцията им в помещението със 70%. Отчитайки този фактор, при продължителна употреба на устройствата шансовете за вирусно заразяване спадат до под 1%.

"Заедно с Института по микробология към БАН проведохме тестове в стая с размери, подобни на тези на класните стаи. Те доказаха, че за 3 часа работа устройството унищожава 93% от бактериите в помещението. На същия принцип то се бори ефективно и с вирусите във въздуха, включително с COVID-19", коментира Димитър Димитров, CEO на Алтерко Роботикс.

Ключова характеристика на Shelly VENT и Shelly AIR PRO е, че устройствата могат да се използват докато в помещението има хора, тъй като не създават озон и не излъчват никакви вредни лъчи около тях. Те са оборудвани със свръхмощни светодиоди, работещи на UV-C честота, което им помага ефективно да се борят с всички бактерии и вируси във въздуха. Така, в рамките на един час, устройствата пречистват 700 м3 въздух, а в помещение с размерите на класна стая въздухът се сменя изцяло на всеки 10 минути.

В сегашната предизвикателна глобална обстановка проучванията на редица учени показват, че вирусите могат да се отделят по време на издишване, говорене и кашляне като микрокапк, които, оставайки във въздуха, могат да представляват риск за хора на разстояние и над 1-2 м от заразеното лице. Това прави изключително важно предпазването в реално време.

Shelly AIR PRO - умното решение за всяка класна стая

Shelly AIR PRO е умен уред за пречистване на въздуха, подходящ за употреба в големи помещения като училища и детски градини, болници и лекарски кабинети, фитнес зали, заведения за хранене, обществени сгради и други, в които се наблюдава струпване на хора за по-дълъг период от време.

Устройството е резултат на над 6-месечни проучвания и тестове, а уникалното му предимство е, че може да пречиства от вируси и бактерии над 70% от целия въздух в дадена стая, докато в нея има хора, без да ги смущава по никакъв начин.

Shelly AIR PRO се управлява с дистанционно, не отделя никакви вредни емисии или опасни газове като oзон, възглероден окис и двуокоис, и може да бъде използвано непрекъснато, намалявайки шанса от разпространение на зараза с над 95%, както и концентрацията на вируси и бактерии в помещението със 70%, казват от компанията.

Shelly VENT - модерно решение за съвременните сгради

Подобно на Shelly AIR PRO, Shelly VENT също е умен уред за пречистване на въздуха. Той се инсталира директно в централната климатична инсталация на дадена сграда, като така елиминира нуждата от монтирането на отделни пречистватели във всяка стая. Shelly VENT е подходящ именно за големи, по-модерни сгради, които разполагат със съвременна система за климатизация, а управлението му се случва през смартфон.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X