Роботика

Robotics Strategy Forum 2020 – роботиката в България на бързи обороти

Иван Гайдаров

Около половината от компаниите споделят, че пандемията не е забавила и дори е ускорила плановете за инвестиции в автоматизация, сочи активно проучване на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). По-малко от 5% споделят, че пандемията е отложила техните планирани дейности свързани с автоматизация, а над 160 индустриални робота биват използвани в сектори като електроника, химия, селско стопанство, ХВП и производство на автомобилни
компоненти.

На въпроса "Какви роботи биха подпомогнали производството ви", монтаж на компоненти и роботи за инспекция са водещите отговори, съответно с 54.2% и 45.8%, споделят от ПАРА. В отговорите се посочва, че над 66% биха автоматизирали производствените си дейностти в следващите три години.

Ежегодното проучване на асоциацията цели да разбере до каква степен българското производство е автоматизирано и какви предизвикателства има бизнеса с автоматизацията.

Финалните данни от проучването на ПАРА, проведено с помощта на Българска Стопанска Камара (БСК), Company Guru, TLL Media, ЕЛ Медиа и Инженер.bg, ще бъдат представени на предстоящия "Robotics Strategy Forum 2020". На самото събитие експерти от индустрията и роботиката в България, Сърбия, Румъния ще споделят последните тенденции в областта на умните фабрики, колаборативните роботи, технологии като 5G и Wi-Fi 6.

Тази година Robotics Strategy Forum 2020 е фокусиран върху развитието на роботиката на Балканите, както и влиянието на COVID-19 върху решенията за автоматизация на българските предприемачи. По време на събитието в специална експо зона посетителите ще имат възможност да разгледат различни видове роботи, автономни системи както и образователни проекти.

Събитието ще се проведе в сграда Инкубатор на София Тех Парк на 22 октомври 2020 г. Организаторите изискват задължителна, но безплатна регистрация ТУК или ТУК.
.

Инициативата е поредната такава на ПАРА през настоящата година, след като асоциацията през септември организира най-голямото събитие за образователна роботика - "Робо Дни 2020", което популяризира образователната роботика сред младежи, родители и учители. ПАРА също създаде и първата интерактивна карта на клубовете по роботика у нас, в която влизат над 60 частни и държавни академии, които обучават младежи на различни видове роботика и сдружението се включи в "Експортен хъб България", както и в подготовката на списък за безопасност по време на COVID-19. На фона на тези проекти, Robotics Strategy Forum 2020 ще вдигне оборотите на българската роботика, като за първи ще обедини специалисти по роботика от целия ЦИЕ регион.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X