Нови Технологии

В Amazon One вече може да се плати чрез сканиране на дланта

Мария Динкова

Amazon въвежда безконтактни плащания чрез сканиране на дланта, пише Engadget. Компанията обяви стартирането на Amazon One - услуга, която използва уникалните линии на дланите за одобряване на покупки и пропускане в локации като офиси, фитнеси и стадиони. Засега технологията се въвежда в два магазина Amazon Go в Сиатъл и ще позволи на потребителите да плащат, без да преминават през касиер или пунктове за самообслужване.

За да може услугата да се използва, клиентите трябва да въведат своята кредитна карта и да следват инструкциите на екрана. След като картата и уникалните линии на дланите са свързани, то потребителите ще могат да плащат в магазините, като задържат ръката си над устройството "за около секунда".

Засега изглежда, че проектът е пилотен. Amazon има големи планове за технологията обаче. От компанията отбелязват, че ще започнат от избрани магазини на Amazon Go, преди да пуснат услуга и в други обекти през следващите месеци, което може да означава книжарници или Whole Foods Market локации. Също така гигантът планира да предложи решението на търговци трети страни и други компании, които могат да се възползват от възможностите му.

От Amazon изтъкват, че са се спрели именно на дланите, тъй като те предлагат повече неприкосновеност в сравнение с другите биометрични методи. Освен това само по изображението на дланите не може да се установи идентичността на отделните потребители .

"Също така методът изисква някой да направи преднамерен жест като държи техните длани над устройството, за да го използва. И е безконтактно, което ние смятаме, че клиентите ще оценят, особено в настоящата ситуация. В крайна сметка използването на дланите като биометричен идентификатор дава на клиентите контрол за това кога и къде те използват услугата", изтъкват от Amazon.

Някои без съмнение биха се притеснили как компанията планира да съхранява и потенциално спечели от тези данни. От гиганта все пак уточняват, че изображенията на дланите ще бъдат криптирани в "силно защитена област в облака" и никога локално в скенера на магазина. Потребителите също така могат да изтрият своите данни, свързани с Amazon One по всяко време на сайта на компанията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X