Нови Технологии

В кои страни има най-много служители роботи?

Мария Динкова

Възходът на машините вече определено е започнал, което се потвърждава от данните на Международната федерация по роботика. Скоростта на индустриалната автоматизация се ускорява в по-голямата част от развитие свят със 74% инсталирани индустриални робота на 10 хил. служители глобално през 2016. Същевременно се очаква тази година тези стойности да достигнат 113 в производствения сектор.

В тази връзка проучване на Statista разкрива в кои държави има най-голям брой служители роботи. Първенството води Азия, където на 10 хил. души има 118 машини. За сравнение в Европа и Америка тези стойности са съответно 114 и 103. Китай е една от държавите, където се постигат най-високи нива на ръст в индустриалната автоматизация, но първото място категорично принадлежи на Южна Корея.


В кои страни има най-много служители роботи?

© StatistaПрез 2019 в Южна Корея са инсталирани 855 индустриални робота на 10 хил. служители. Япония и Германия, които са известни със своето превъзходство в автомобилната индустрия, се нареждат на второто и трето място с около 350 робота за 10 хил. служители. Интересен факт е, че Япония е един от основните играчи при индустриалните роботи и отговаря за над половината от глобалните доставки в областта.

Четвърто място заема Швеция с 277 инсталирани робота през миналата година, а пети са САЩ с 228. Към момента Китай се нарежда на 9-то място, успявайки да си завоюва позиция в топ 10-те държави с най-много инсталирани роботи. Напредъкът на Пекин е значителен, като за сравнение през 2013 са били внедрени само 25 машини. През 2017 техният брой се увеличава до 97, а през миналата година той се удвоя, достигайки до 187.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X