Нови Технологии

Китай залага на електрическите автомобили

Мария Динкова

Калифорния обяви тази седмица, че всички автомобили в щата трябва да бъдат въглеродно неутрални до 2035, показвайки как тенденцията за електрическите коли набира все по-голяма сила в САЩ и по света, пише Statista.

Същевременно Китай, който е един от най-големите замърсители в света, също разкри план да стане изцяло въглеродно неутрален до 2060. Същевременно новите данни показват как страната се надява над половината от превозните средства да бъдат електрически през следващите две десетилетия.


Китай залага на електрическите автомобили

© StatistaЗа да постигне своята цел, 59% от всички коли в Китай трябва да бъдат електрически до 2040. Само 40% ще бъдат традиционните автомобили с вътрешно горене, докато около 1% ще използват различна технология за горивни клетки. Страната обаче все още е далеч от тази цел, тъй като към момента 98% от превозните средства в Китай са в вътрешно горене.

Данните също така разкриват, че през последното десетилетие Китай е увеличил капацитета на произвежданата вятърна и слънчева енергия, изграждайки необходимата инфраструктура за създаването на чиста енергия в бъдеще. Въглеродната енергия също се оказва много по-евтина в Китай в сравнение с други държави, което предполага, че тя ще намери голямо приложение в страната.

Въпреки това азиатската държава е водеща в търсенето на въглища в глобален план и именно отказът от този тип изкопаемо гориво ще бъде най-труден през следващото десетилетие.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X