Нови Технологии

Microsoft ще възстановяват повече водни ресурси, отколкото използват

Мария Динкова

Намаляването обема на парниковите газове, които компаниите произвеждат, е само един от начините за справяне с климатичните промени. Същевременно обаче трябва да бъде поставен и въпросът за неразумното потребление на вода, което може да се превърне в изключително сериозен проблем през следващите години.

Взимайки това под внимание, от Microsoft обявиха план до 2030 за възстановяване на повече водни ресурси, отколкото се използват в регионите, в които компанията работи.

Като част от усилията за справяне с климатичните промени технологичният гигант ще въведе "иновативни стратегии за намаляване на потреблението и запълване на водните запаси в своите центрове за данни в Аризона, Силициевата долина, Израел, Хайдерабад и Пъджет Саунд".

След това Microsoft планира да събере и дигитализира данните за водата, за да може да разбере къде е вероятно да възникнат проблеми в бъдеще. Това ще позволи на компанията да оптимизира своите усилия за възстановяването на ценния ресурс.

Освен това гигантът обещава да направи 10 млн. долара инвестиция във фонда Global Water Impact Fund на Emerald Technology Ventures, както и да си партнира с water.org, за да осигури достъп до питейна вода на 1,5 млн. души.

В допълнение компанията ще се присъедини и към коалицията Water Resilience Coalition, за да даде своя принос за справянето с проблема за водните ресурси на планетата.

Не на последно място от Microsoft обещават и да разработят системи, които да помогнат на потребителите да следят, анализират и взимат стратегически решения за използването на водата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X