Нови Технологии

Исландско приложение предпазва диабетици от загуба на зрението

Владимир Владков

Исландската стартираща компания RetinaRisk обяви, че нейното диагностично мобилно приложение Diabetic Retinopathy вече е номер 1 в категорията "Здраве" в редица страни в Азия и Южна Америка, където диабетът става все по-разпространено заболяване. Приложението е свалено над 500 000 пъти от потребители в 149 страни след пускането му през февруари, а все по-голяма общност от диабетици от целия свят се подкрепят взаимно, стараейки се да поддържат своето състояние и да избегнат загубата на зрение заради болестта.

Алгоритъмът на RetinaRisk (вграден в мобилните приложения за iOS и Android устройства) представлява революционен диагностичен инструмент за подобрено управление на диабета и здравето на очите, като предлага персонализиран подход, базиран на алгоритмична оценка на риска. Този потвърден с клинични изпитания алгоритъм може коректно да идентифицира онези, които са най-изложени на риск от развитие на диабетна ретинопатия, преди дори да се появят симптоми. Това е критична диагноза, тъй като нелекуваната ретинопатия е една от водещите причини за слепота в световен мащаб както в развиващите се страни, така и в други държави с първокласно здравеопазване.

RetinaRisk е съоснована от проф. Ейнар Стефансон, уважаван член на отделението по офталмология на Националната болница в Рейкявик и проф. от Университета на Исландия, и от д-р Арна Гудмунсдотир от същата болница, отделението по ендокринология и метаболитни заболявания.

RetinaRisk е фокусирана върху глобалната епидемия от диабет, като болните са се утроили от 2000 г. досега, като в света вече са индентифицирани 463 милиона човека с тази болест. До 2045 г. се очаква техният брой да достигне 700 милиона. Две трети от пациентите с диабет развива диабета ретинопатия, а една трета от тях рискуват да загубят напълно зрението си през следващите 20 години. За тези пациенти съществува голям риск от нарушаване на зрението и дори пълна слепота, ако състоянието им не се диагностицира и третира адекватно.

Систематичният очен скрийнинг и превантивното лечение значително намаляват диабетната слепота. Приложението на RetinaRisk е клинично одобрен калкулатор на риска, който позволява на всеки диабетик независимо от възрастта си да получи достъп в реално време до своя персонализиран риск от загуба на зрението и да следи развитието на болестта заедно със своя лекар.

Освен алгоритъм, приложението включва и детайлни указания и полезна информация за диабета, за диабетната ретинопатия и подобряване на грижата за самия себе си, като така пациентите могат по-добре да разберат своето състояние и да се превърнат в активен участник на своето здравно пътешествие, обясняват разработчиците. Това е много важно за страни, в които географското местоположение или липсата на финанси възпрепятства пациентите от ранно посещение при лекаря. С продължаващото разпространение и на COVID-19 по целия свят, възможността за взаимодействие с лекаря без посещение при него е критично важно.

Приложението на RetinaRisk дава възможност на хората с диабет да се включат по-активно в вземането на решения за здравето си. Лесните за визуализация, ефективни и ефикасни инструменти за обучение на пациенти нагледно демонстрират как подобряването на модифицируеми рискови фактори (като кръвна захар - HbA1c, кръвно налягане и др.) може значително да намали риска от загуба на зрението.

Приложението позволява цялостен, интегриран подход за управление не само на диабетната ретинопатия, но и на състоянието като цяло, за да позволи на пациента да постигне възможно най-доброто качество на живот. Сред функциите на приложението са:
  • Индивидуална и безплатна оценка на риска за диабетна ретинопатия
  • Персонализирана, лесна за разбиране информация с ясни и поетапни указания
  • Образователни материали, които подобряват както управлението на диабета, така и качеството на живот
  • Лесен достъп както до академична, така и до техническа поддръжка
  • Проследяване на развитието на болестта
  • Експорт и споделяне на резултати
  • Поставяне на цели
"Жалко е, че докато COVID-19 систематично ще убие близо 1 милион души тази година, диабетът е убил 1,6 милиона човека през 2019 г. В допълнение към това нещастие още стотици хиляди всяка година губят тихата надпревара да запазят зрението си и ние искаме да направим всичко, което е по силите ни, за да предотвратим това ", каза Сигурбьорг Аста Йонсдотир, главен изпълнителен директор на RetinaRisk. - Свидетели сме на увеличение с 50% всеки месец от януари 2020 г. досега на броя активни потребители и агресивно разработваме нови функции, за да запазим здравето на тази общност сега и в бъдеще."

Компанията RetinaRisk е базирана в Рейкявик и през април получи финансиране на стойност $675 000 от Iceland Venture Studio.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X