Нови Технологии

Технологията на Neuralink ще помага и при психически разтройства?

Иван Гайдаров

Технологията на стартъпа на Илон Мъск Neuralink има за цел да се бори с неврологични разстройства като болестта на Алцхаймер, деменция и епилепсия, наред с други медицински състояния като инсулти. Link обаче може да помогне и при често срещаните състояния на тревожност и депресия, които стават все по-разпространени.

Мъск говори за възможностите на Neuralink в борбата с мозъчните заболявания и разстройства още от основаването на компанията през 2016 г. Той обаче рядко говори за способността на Link да се бори с тревожността и депресията. До презентацията миналия петък дори не беше ясно, че технологията би могла да помогне на тези широко разпространени психически заболявания.

Според Anxiety and Depression Association of America пристъпите на тревожност са най-често срещаната форма на психически заболявания в САЩ - 40 милиона възрастни над 18 години са засегнати от тях. Само 36,9% от тези хора получават клинично лечение.

В момента, най-често пациентите се лекуват със силни лекарства, изискващи рецепта, които обаче често могат и да навредят на някой пациент. Страничните ефекти на лекарствата обикновено са много и често съвременните лечения могат да влошат нещата, водейки до зависимост и пристрастяване.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X