Нови Технологии

Трите малки прасенца: Мъск поставя компютърни чипове в мозъка на животни

Мария Динкова

Илън Мъск обяви, че неговият стартъп Neurolink е поставил компютърен чип с размера на монета в мозъка на прасе преди два месеца, пише Reuters. Това е поредната стъпка, която приближава предприемача до използването на същия тип имплант и при хора с цел справяне с определени заболявания като Алцхаймер, деменция. Освен това технологията ще може и да предостави достъп на всеки и до възможностите на изкуствения интелект.

"Едно имплантирано устройство всъщност може да разреши тези проблеми", заяви Мъск в петък, споменавайки проблеми като загубата на памет, депресията и безсънието. Той обаче не посочи конкретни времеви срокове за изпълняването на тези цели, въпреки че по-рано се очакваше опитите с хора да започнат до края на тази година.

Невролози, които не са свързани с компанията, споделят, че Neuralink е постигнал значителен напредък, но според тях ще са необходими по-продължилни проучвания.

Мъск също така отбеляза, че компанията е поставила по два импланта в общо три прасета, а преди това такова устройство е било поставено и още едно прасе. Те са "здрави, щастливи и не си отличават от нормалните прасета", отбеляза предприемачът. По думите му чипът е с големина 23 мм в диаметър и е като "Fitbit във вашия череп с малки жици".

"Мога в момента да има Neuralink и вие не бихте могли да разберете... А може би имам", намекна Мъск .

Неврологът от Станфордския университет Сергей Стависки заяви, че компанията е постигнала сериозен и впечатляващ напредък от първоначалните демонстрации на по-ранния модел чип през юли миналата година.

"Напредъкът от него и стигането до изцяло имплантирана система в няколко прасета е впечатляващ и смятам, че наистина разкрива силните страни на работата на един голям екип от експерти от различни дисциплини, които да са фокусирани върху този проблем", отбеляза Стависки .

Чипът на Neuralink може също така да допринесе за по-доброто разбиране на неврологичните заболявания като разчита мозъчните вълни.

AI симбиоза
Мъск, който често предупреждава за опасностите от изкуствения интелект, допълни, че едно от най-важните постижения на импланта освен медицинските приложения ще бъде "някакъв тип AI симбиоза" .

Самият проект досега е получил финансиране от 158 млн. долара, 100 млн. от които са инвестирани от Мъск, а към момента в Neurolink работят около 100 човека.

Предприемачът уточни, че целта на събитието е била да привлече кадри, а не средства. И преди Мъск е събирал различни експерти, за да ускори разработката на иновации, които са били ограничени само до академичните лаборатории, включително при технологиите за електрическите автомобили и ракетите чрез своите компании Tesla и SpaceX.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X