Нови Технологии

Смартфон може да бъде научен да разпознава алкохолно опиянение по походката

Александър Главчев

Изследване, проведено в Питсбъргския университет под ръководството на специалиста по спешна медицина Брайън Суфолето, е показало, че вградените в съвременните смартфони датчици са достатъчно чувствителни да различат походката на пиян човек от тази на трезвен.

За експеримента изследователите са прикрепяли мобилни устройства в областта на кръста на хора, които след това е трябвало да извървят десет крачки, да се завъртят и да се върнат. Сензорите в смартфона измерват ускоренията и амплитудата на движенията по оси - вертикална и две хоризонтални, по посока на движението и настрани.

Експериментите са повтаряни в течение на осем часа, след като човекът изпивал алкохолен коктейл, така че концентрацията на алкохол в издишания въздух да достигне 0,2‰. В около 90% от случаите получените данни са били достатъчни за установяване дали съдържанието на алкохол в кръвта превишава лимита за водачи на пътни превозни средства в САЩ.

Изследването е проведено сред неголяма група от хора, но авторите му считат, че са успели да демонстрират потенциала на идеята и да създадат основа за бъдещи разработки на средства аз дистанционно откриване на нарушения, свързани със злоупотреба с алкохол.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X