Нови Технологии

Xiaomi създаде прозрачен телевизор

Александър Главчев

Китайската компания Xiaomi разработи интериорен телевизор с на практика напълно прозрачен OLED екран. В изключено състояние Mi TV LUX Transparent Edition става почти незабележим.

Продуктът се причислява към предложенията от висок клас на Xiaomi, като цената му в Китай ще около 50 хил. юана (~6100 евро). Премиера му ще се състои на 16 август тази година, като засега не е ясно кога ще бъде представен на международния пазар.

Редно е да се отбележи, че Mi TV LUX Transparent Edition не е първият телевизор с прозрачен екран. Подобен продукт бе представен от Samsung през 2016 г., a година по-късно - и от LG. И двата корейски модела обаче така и не се появиха на пазара, което прави предложението на Xiaomi първи такъв продукт за крайни потребители.

Екранът на Mi TV LUX Transparent Edition е с дебелина 6 милиметра и предлага 120 херца опресняване на образа. Спецификациите на модела включват още 10-битова дълбочина на цвета и по-малко от 1 милисекунда отклик. От Xiaomi допълват още 93% обхват на цветовото пространство DCI-P3. Диагоналът е 55 инча, но не е ясно обаче каква е разделителната способност. Заявеният контраст е 150 000:1.

На демонстрационно видео от презентацията на модела се вижда, че екранът може да е прозрачен не само в изключено състояние.

Очаквано, Mi TV LUX Transparent Edition е смарт телевизор. На него е инсталирана операционна система Anroid TV и със скин на Xiaomi, наречен PatchWall.

Процесорът на телевизора е MediaTek 9650, за който към момента няма официална информация. Ясно е само, че той включва видеоядро Mali G52 MC1. Не се споменават и останалите хардуерни характеристики на телевизора като обем на вградената памет и поддържаните жични и безжични интерфейси. По данни на GSM Arena на стойката му са налице оптичен етърнет порт, три HDMI входа, оптичен аудио вход, два USB порта и коаксиален конектор за антена.

По всичко личи, че прозрачният телевизор е предназначен за поставяне на повърхност, като цялата електроника е побрана в компактна стойка. От Xioami не споделят нищо за монтаж на стена или отделяне на екрана свързването му с кабел.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X