Нови Технологии

Ще се задържи ли биткойн над 10 хил. долара

Робърт Христов

Цената на биткойн скочи над 10 хил. долара за първи път от началото на юни, пише CNBC. Дигиталната валута се търгуваше на стойност 10 196,27 долара в понеделник сутринта, което е увеличение от 2,55% спрямо 24 часа по-рано, показват данни от Coindesk.

Биткойн за последно премина над 10 хил. долара на 3 юни и оттогава се наблюдаваше стабилен спад. През последните 7 дни, обаче, биткойнът нарастна с близо 11%.

Виджай Айяр, ръководител бизнес развитие на борсата за криптовалути Luno, заяви пред CNBC, че големите играчи обсъждат дали да продадат биткойните си на по-малки участници на пазара. Това може да понижи допълнително цената и да я направи по-привлекателна за по-големите търговци, така че да купуват повече от цифровия актив.

"Това изглежда не се случи", каза Айяр. "Това, което се случва, е потенциално повторно натрупване от големи играчи, към които се присъединяват по-малки търговци в опит да изтласкат BTC над 10 хил. долара и дори над 10.5 хил. долара, където се наблюдава най-голяма съпротива. Все още не сме преминали нивото от 10.5K, ако това се случи, BTC вероятно ще качи стойността си до 15 хил долара. Всички знаци сочат това към този момент. "

Докато миналата седмица биткойнът беше по-висок, основните индекси на "Уолстрийт", включително S&P 500, бяха по-ниски. Златото обаче продължи да се покачва и достигна рекордно високи стойности в понеделник. Златото се разглежда като най-сигурния актив, който инвеститорите купуват във времена на несигурност.

Както пазарите на акции, така и златото бяха подкрепени от последните пакети за икономически стимули от страна на правителствата и централните банки по света в опит да помогнат в борбата срещу икономическия спад вследствие на пандемията от коронавирус. Например миналата седмица Европейският съюз подписа план за възстановяване за над близо 2 трилиона евро.

Инвеститорите също така внимателно наблюдават многобройните ваксини срещу коронавирус, които се разработват по целия свят. Неотдавна Оксфордският университет извърши изпитания върху хора с фармацевтичния гигант AstraZeneca. Лекарството произвежда обещаващ имунен отговор, според данни, публикувани в медицинското списание The Lancet.

Айяр допълни, че биткойн може да се възползва от тези стимулиращи мерки, както и от надеждите за ваксина. "Моето мнение е, че тъй като големите правителства декларират безпрецедентни стимулиращи пакети, ще наблюдаваме продължителен възходящ импулс на пазарите. Това включва акции и злато. И BTC и криптовалутите като цяло, ще последват в това отношение."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X