Нови Технологии

Банката на Франция стартира тестове с дигитални валути

Мария Динкова

Банката на Франция ще работи с осем фирми, за да тества прилагането на дигитални валути на централните банки при междубанковите разплащания, пише Finextra.

Процесът на подбор беше стартиран още през април. В крайна сметка осем кандидати попаднаха в списъка с компаниите, които ще се включат в тестовата фаза: Accenture, Euroclear, HSBC, Iznes, LiquidShare, ProsperUS, Seba Bank и Societe Generale - Forge.

Експериментите, предложени от успешните кандидати ще позволят да се изследват нови начини за обмяна на финансови инструменти (с изключение за крипто активи) и да се тестват разплащания в дигитална валута на централните банки, за да се подобрят условията за презграничните разплащания.

Наученото от тези експерименти ще има своя значителен принос за оценяване стойността на дигиталните валути в глобален мащаб, отбелязват от банката.

През май Банката на Франция извърши своя първи експеримент със Societe Generale, за да тества използването на блокчейн платформа за извършване на транзакции с дигитални валути на централни банки.

От Societe Generale отбелязват, че усилията са показали приложимостта на дигиталните валути при междубанковите разплащания.

В крайна сметка технологията може да помогне за повишаване на автоматизацията и съкращаване на процеса на плащане. Това на свой ред ще улесни пазарните инфраструктури и ще увеличи сигурността.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X