Нови Технологии

Amazon инвестира 2 млрд. долара във фонда си за чиста енергия

Мария Динкова

Amazon ще инвестира 2 млрд. долара в компании, разработващи технологии за чиста енергия чрез своя Climate Pledge Fund, пише Engadget. Фондът е част от усилията на компанията да елиминира своите нетни въглеродни емисии до 2040. Макар че това е нова стъпка в правилната посока, отделянето на средства идва след години на критика за неблагоприятното влияние на Amazon върху климата.

Целта на фонда е да инвестира в компании със всякакъв размер и от различни индустрии, включително "транспорт и логистика; генериране, съхраняване и използване на енергия; производство и материали; кръгова икономика; храни и земеделие", се отбелязва в изявлението на компанията. Засега гигантът не е обявил крайни срокове за избор на бенефициенти или за разпределението на средствата.

Промяната се случва, след като повече от 3,500 служители на Amazon публикуваха отворено писмо до Джеф Безос и други мениджъри на компанията миналата пролет, призовавайки за фирмен план, насочен към справянето с климатичните промени. Сред основните искания са пълно отказване от използването на изкопаеми горива, а също така прекратяване на инициативата на Amazon Web Services за петрол и газ.

В тази връзка Amazon прилага нови екологично съобразни политики. Компанията отбелязва, че планира нейните обекти да работят на 100% възобновяема енергия до 2025, както и да използва електрически превозни средства за доставките си до 2021. Освен това през февруари Безос обеща 10 млрд. долара от собствените си средства да бъдат насочени за борба с климатичните промени чрез фонда Bezos Earth Fund.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X