Нови Технологии

IBM вече няма да предлага, разработва или проучва технологии за лицево разпознаване

Мария Динкова

IBM вече няма да предлага софтуер за лицево разпознаване или анализи, заяви изпълнителният директор на компанията Арвинд Кришна в писмо до Конгреса, пише The Verge. Също така организацията няма да разработва или проучва вече технологията.

"IBM твърдо не подкрепя и няма да толерира използването на технологията за лицево разпознаване - включително технологиите за лицево разпознаване, предлагани от други доставчици - за масово следене, расистко профилиране, нарушаване на основни права и свободи на човека, или други цели, които противоречат на нашите Принципи за доверие и прозрачност. Ние вярваме, че сега е времето да започнем национален диалог за това дали и как технологията за лицево разпознаване трябва да се използва от местните правоприлагащи органи", се уточнява в писмото.

Софтуерът за лицево разпознаване се подобри значително през последното десетилетие, благодарение на напредъка на изкуствения интелект. Същевременно този тип решения - тъй като често са предлагани от частни компании с малко регулации - изглежда не са обективни по отношение на възрастта, расата, етноса и т.н. Този недостатък може да направи инструментите ненадеждни за правоприлагащите органи, а също така да доведат до нарушаване на гражданските права.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X