Нови Технологии

Британското приложение за проследяване на контактите ще заработи от 1 юни

Мария Динкова

Британският здравен министър Мат Ханкок съобщи, че мобилното приложение за проследяване на контактите при заразените с коронавируса от 1 юни ще бъде готово за пускане в цялата страна, когато ограничителните мерки продължат бъдат разхлабвани, пише Reuters.

"Ние сме абсолютно категорични, че системата за тестване и проследяване трябва да бъде въведена и това ще се случи на 1 юни", коментира Ханкок.

Досега приложението беше тествано на остров Уайт, за да се провери неговата ефективност. "Искаме да се уверим, че цялата тази система функционира добре и позволява безопасно да въведем промени в правилата за социална дистанция", допълва министърът.

Властите уточняват, че новото приложение ще допълва конвенционалния метод за проследяване на контактите, който се използваше в ранния етап на пандемията във Великобритания, преди да бъде изоставен, след като броят на случаите се увеличи.

Чрез приложението потребителите ще могат да бъдат уведомявани, когато са контактували с някого, който има вероятност да е бил заразен.

Британските власти подчертават, че двата метода се допълват и е добре те да бъдат съчетани.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X