Нови Технологии

Alibaba ще инвестира 1,4 млрд. долара в AI системи за смарт говорители

Мария Динкова

Alibaba Group Holding Ltd ще инвестира 1, 41 млрд. долара в система с изкуствен интелект и интернет на нещата, насочена към смарт говорителя на компанията Tmall Genie, пише The Economic Times.

Новината идва на фона на усилията на гиганта в е-търговията да разработи нови технологии и да навлезе в бизнес сектори отвън онлайн пазаруването. Парите ще бъдат използвани, за да се добави повече съдържание в Tmall Genie, както и за патентна на патентна технология, отбелязват от компанията.

Първият модел на Tmall Genie беше пуснат през 2017.

Подобно на Amazon Echo, който не се продава в Китай, умният говорител може да си взаимодейства с потребителите чрез гласов интерфейс. Възможностите на решението позволяват пускане на музика, даване на метеорологична информация и други.

Досега компанията е разработила няколко модела, включително устройства с дисплеи. Последният вариант на решението ще струва 77,28 долара и разполага с 10-инчов екран.

В сектора на смарт говорителите Alibaba се конкурира с компании като Xiaomi Corp и Baidu Inc.

През 2019 Alibaba достави 16,8 млн. смарт говорители на потребителите, докато при Baidu тези стойности достигат 17,3 млн. според данните на изследователската компания Canalys.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X