Нови Технологии

Apple готви iPhone без порт за зареждане?

Александър Главчев

Apple работи върху смартфон, който няма да предлага никакви кабелни портове за зареждане, връзка с компютър и аксесоари и ще разчита само на безжични комуникации. Това сочи информационен теч от компанията, цитирана от "лийкъра" Йон Просър.

По думите му Apple никога не би прехвърлила смартфоните си на USB-C конектори, въпреки европейските регулации за универсални зарядни устройства. Вместо това е по-вероятно за европейските потребители да бъде добавен преходник от Lignting към USB-C порт. Занапред пък е твърде вероятно да видим устройства без никаква опция за кабелна връзка.

Подобно устройство вероятно ще види бял свят заедно със съответното безжично зарядно устройство. През 2017 г. Apple обяви, че работи върху такъв продукт - AirPower. През 2019-та обаче проектът бе прекратен.

Редно е да се отбележи и, че безжичното зареждане засега изостава спрямо класическия кабелен метод по отношение на скоростта. Това е начин за диференциране на продукти за много производители на мобилни устройства, които комплектоват флагманските си продукти с мощни зарядни устройства. Миналата година например Xiaomi показа прототип на система за зареждане с мощност 100 вата. Безжичните системи, които се предлагат на пазара в момента пък достигат максимум 15 вата.

Паралелно с всичко това обаче посоката на развитие в посока напълно безжични устройства е повече от очевидна през последните години. Въпреки негодуването на доста потребители, производителите на смартфони елиминираха 3,5-милиметровите аудио конектори, като в момента те вече са рядкост. Междинен вариант са слушалките за USB-C портове, но в крайна сметка на практика всички големи доставчици предлагат и акцентират върху безжичните слушалки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X