Техавто

Падат и продажбите на електрически автомобили

Мария Динкова

Регистрациите на електрически автомобили по света се очаква да паднат с 18% тази година, но понижението е по-малко в сравнение това при колите с вътрешно горене, пише Reuters.

Автомобилният сектор беше сериозно засегнат от кризата, свързана с разпространението на коронавирурса, показват данните от анализаторската компания BloombergNEF (BNEF).

В доклада се предвижда, че регистрациите на превозни средства с вътрешно горене ще се понижат с 23%.

Временното затваряне на шоуримите по време на изолацията повлияха на потребителското поведение и засегнаха сериозно продажбите.

"Пандемията от COVID-19 ще доведе до сериозен спад в глобалните продажби на автомобили през 2020", коментира Колин Маккеръкър от BNEF.

"Дългосрочната траектория не се е променила, но пазарът ще бъде труден през следващите три години", допълва експертът.

От BNEF предвижат, че електрическите модели ще достигнат 31% от всички автомобили до 2040 и ще отговарят за 58% от продажбите на нови коли за същия период, след като превозните средства с вътрешно горене постепенно губят своята популярност след 2017.

Прогнозите показват, че продажбите на електрически автомобили тази година ще достигнат 1,7 милиона в допълнение към 7-те милиона, които вече са в движение. Тези стойности определено ще се отразят на пазарите на петрола и електричеството.

Електрифицирането на транспорта, насърчавано от законодателството за намаляване на замърсяването, се очаква да намали със 17,6 млн. барела на ден търсенето на петрол до 2040. За сравнение днес понижението в търсенето е 1 млн. барела на ден. Същевременно електрическите автомобили ще увеличат с 5,2% търсенето на електрически енергия за същия период, посочват от BNEF.

Според доклада също така ще са необходими около 290 млн. зарядни станции до 2040, 12 млн. от които ще бъдат на публични места, а останалите ще бъдат в домовете на потребителите, в офисите или в частни търговски обекти.

В доклада се разглеждат и възможностите за ръст на автомобилите, използващи водород.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X