Нови Технологии

Изкуствен интелект може да помага при взимането на решения по време на пандемия

Александър Главчев

Анализаторите от Gartner отделят пет области за използване на изкуствен интелект, на които трябва да обърнат внимания ИТ ръководителите на медицински и държавни организации. Според компанията тези технологии могат да помагат при взимането на решения в условията на пандемия.

С помощта на решения, използващи изкуствен интелект, може да се анализира и прогнозира разпространението на вируса - например чрез автоматично следене на контактите и изграждане на схеми на взаимодействията по данни от локациите на мобилни устройства и чрез разпознаване на лица на камерите за видеонаблюдение. Анализът на поведението на хората може да разкрива закономерности при нарушения на карантинните мерки, както и да предлага мерки за борба с тях.

Изкуственият интелект вече се използва при първичното сортиране на пациенти в решения за телемедицина. Прогноза за развитието на болестта, съставена от изкуствен интелект, може да бъде полезна при избора на лечение, а прогнозата на количеството и състоянието на постъпващите пациенти - за разспределянето на задачите сред персонала.

Не на последно място, технологии с машинно обучение могат да помагат при разработката на ваксини и други мери за противодействие на разпространението на вируса.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X