Изкуствен Интелект

Чатботът Clara на американския център CDC помага за диагностиката на COVID-19

Владимир Владков

Американският център за контрол и превенция на болести (CDC) е внедрил роботизирана програма за оценка на COVID-19, който ще помага на потребителите да вземат решение от каква медицинска грижа се нуждаят, ако почувстват симптоми на болестта. Наречен Clara, този инструмент за самопроверка за коронавирус е създаден в партньорство с Фондация CDC и услугата Healthcare Bot на Microsoft Azure.

Според блога на Microsoft, чатботът може бързо да прецени симптомите и рисковите фактори на хора, които са разтревожени дали са заразени. Той предоставя информация и предлага следващ пакет от мерки като свързване с медицинско лице или за онези, които не се нуждаят от лична лекарска помощ, как да се справят безопасно с болестта у дома си.

Ботът за самопроверка преценява дали потребителят има симптоми като температура, затруднено дишане и кашлица, като разпитва и за досегашни заболявания.

Рязкото увеличаване на случаите за COVID-19 засилва и притесненията от претоварване на болниците и центровете за спешна помощ.

"Услугата Microsoft Healthcare Bot е сред решенията, които използват изкуствен интелект, за да помогне на CDC и други организации, които са на фронтовата линия за битка с епидемията, да отговори на тези заявки, да освободи ограничения ресурс от лекари, сестри, администратори и други специалисти от здравеопазването, които да се погрижат за критично болните пациенти", заявиха от Microsoft.

Healthcare Bot e решение, което използва изкуствен интелект, за да помогне на CDC и другите здравни организации да отговорят на въпросите на пациентите и едновременно да освободят от това задължение наличния лекарски състав, и да насочат усилията му към неотложните случаи, които се нуждаят от спешна грижа, пише в преведеното на български език съобщение. "Healthcare Bot е скалируема обществено достъпна облачна услуга, базирана на Azure. Тя позволява на организациите бързо да изградят и внедрят в уебсайтове или приложения бот, работещ с AI, който чрез симулация на разговор да осигури на пациентите и на обществото като цяло персонализиран достъп до здравна информация. Услугата може лесно да се адаптира според сценариите и протоколите на съответната организация."

Microsoft добавя, че за бързото внедряване на ботове за COVID-19 Microsoft предоставя набор от шаблони за отговор на въпроси, свързани с вируса. Посочените модели могат да се използват в съответния вариант или да се модифицират:
  • Оценка на риска за COVID-19 въз основа на указанията на CDC
  • Клинично изпитване за COVID-19 на базата на протоколите на CDC
  • Актуални отговори за COVID-19 на база на често задавани въпроси
  • Показатели за COVID-19 по света

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X