Нови Технологии

COVID-19 може "да изтрие" $20 млрд. от пазара на смарт устройства за дома

Владимир Владков

Прогнозите за глобалния растеж продължават да се колебаят с все по-мащабното развитие на пандемията с COVID-19, като най-новата е по отношение на пазара на "умния" дом. Анализаторите от Omdia предвиждат, че този пазар през 2020 г. ще бъде с почти $20 милиарда по-малко спрямо предишните прогнози.

Според Omdia, глобалните продажби на интелигентни домашни устройства ще достигне общо $101,1 милиарда през 2020 г., докато предишната прогноза бе за $120,6 милиарда. Доставките на умни домашни устройства ще достигнат 603,5 милиона броя тази година, което е спад спрямо предишната бройка от 693,8 милиона.

Някои могат са смятали, че пазарът на интелигентни домашни устройства, който обхваща и устройства с цифрова свързаност (включително битова техника, системи за сигурност, климатици и осветление), може да се възползва от мерките за социална изолация, които принуждават хората да работят от дома си. Това важи със сигурност за използването на мрежови и онлайн услуги.

За пазара на умни домове обаче тази тенденция ще бъде отложена. Omdia смята, че това се дължи на изчерпване на запасите в Азия след прекъсване на производството, както и заради забавените доставки и потенциалното по-ниско търсене. Прогнозата е, че в Азия ще има най-голямо забавяне през 2020 г., като след преоценката приходите ще са със $7,8 милиарда по-малко, а бройките - с 66,2 милиона по-малко спрямо първоначалната прогноза. За Америка прогнозата за приходите от интелигентни домашни устройства е свита с 10,6%.

Разпространението на новия коронавирус оказа безпрецедентен натиск върху технологичните сектори по отношение и на търсенето, и на предлагането. Блейк Козак, главен анализатор в Omdia, заяви, че пазарът на интелигентни дома е по-устойчив на икономически предизвикателства в сравнение с други, по-малко диверсифицирани индустрии. "Независимо от това се очаква пазарът на интелигентните домове да претърпи корекция през 2020 г., като растежът ще се забави в повечето страни", каза той.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X